Tote Bag’ide ehk riidest kottide ajalugu: kust need moesümbolid alguse said?

hIDDEN CAT TOTE BAG blacksunset varv must 1

Riidest kottide ehk Tote Bag’ide populaarsus on viimastel aastatel kasvanud, kuid nende ajalugu ulatub palju kaugemale. Siin Blacksunseti blogis heidame kerge pilgu Tote Bag’ide ajalukku, et teada saada, kuidas need moesümbolid tegelikult alguse said.

17. sajandist kuni 19. sajandi lõpuni

Riidest kottide ajalugu algas 17. sajandil, mil Euroopas oli levinud nn. “string bags” ehk nöörkotid. Need kerged ja kompaktsed kotid olid valmistatud peamiselt puuvillasest lõngast ja sobisid hästi asjade kaasas kandmiseks ning hoidmiseks.

19. sajandi lõpuks olid riidest kotid populaarsed talunike ja tööliste seas. Riidest kotid olid vastupidavad, kergesti pestavad ja korduvalt kasutatavad.

20. sajandi algus: Tote Bag’ide sünd

20. sajandi alguses sai Tote Bag’ide ajalugu tõelise hoo sisse. 1944. aastal töötas ettevõte LL Bean välja esimese versiooni Tote Bag’idest, mida tunti kui “ice bags” ehk jääkottide nime all. Need kotid olid valmistatud kergetest ja tugevatest materjalidest ning mõeldud jää transportimiseks.

1960ndad: Tote Bag’ide kujunemine moesümboliks

Tote Bag’idest said tõeline moesümbol 1960ndatel, kui disainer Bonnie Cashin lõi esimese luksusliku ja stiilse Tote Bag’i. Cashini disainilahendused tõid kaasa materjalide ja värvide katsetamise, mis muutsid Tote Bag’id veelgi populaarsemaks ja mitmekülgsemaks.

Tänapäev: Tote Bag’id kui keskkonnasõbralik valik

Tänapäeval on Tote Bag’id levinud kogu maailmas ja saanud oluliseks osaks paljude inimeste igapäevaelust. Üha enam inimesi valib Tote Bag’id kui keskkonnasõbraliku alternatiivi plastkottidele, et vähendada plastreostust ja kaitsta keskkonda. Tote Bag ei võta ka käekotis palju ruumi, kui on vaja teha ost toidupoest või käia turul. Kas Sina kasutada oma ostude tegemiseks Tote Bag’i? Või kasutad raamatute kandmiseks kui külastad raamatukogu? Või kasutad Tote Bag’i trennikotina?

Tote Bag’id kui popkultuuri osa

Tote Bag’id on muutunud popkultuuri lahutamatuks osaks, kuna need on sageli seotud sotsiaalsete liikumiste, poliitiliste sõnumite ja kunstiliste väljendustega. Kuulsused, moegurud ja tavalised inimesed on Tote Bag’id kaasanud oma igapäeva ellu, muutes need kaasaegseks aksessuaariks, mis kannab endas nii ajalugu kui ka praegust hetke. Tänapäeval tehakse Tote Bag’id erinevatest materjalidest ja on saadaval erinevates suurustes. Samuti on Tote Bag’id saanud populaarseks viisiks näidata oma stiili, kandes erinevaid disaine, värve ja trükiseid. Milliseid Tote Bag’e oled linnapildis näinud?

Kokkuvõte

Tote Bag’ide ehk riidest kottide ajalugu ulatub 17. sajandisse, kui need olid tuntud kui nöörkotid. Tänapäeval on Tote Bag’idest saanud moesümbol, keskkonnasõbralik alternatiiv plastkotile ja popkultuuri lahutamatu osa. Olgu see siis stiilse aksessuaari, keskkonnateadliku valiku või isikliku väljendusviisina, Tote Bag’id on jõudnud meie ajastu südamesse ja jätkavad oma lugu nii tänases kui homses päevas.